Wednesday, May 27, 2009

Kek Buah

Sumber : Chef Tania
Gambar : Lynn Sham

Bahan A

500 gm Mix Fruits di gaul dgn 2sudu makan tepong gandum hingga rata

Bahan B

250 gm Butter
150 gm Caster sugar
1 sudu makan Ovalett
5 biji Telor besar
230 gm Top Flour
1 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh Orange Essence
1 sudu teh Pudding Essence jika tiada gantikan dgn Vanilla essence sahaja

Cara nya

  1. Satu kan butter, gula, essence dan ovalett pukul dgn high speed sampai kembang dan masukan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sampai sebati.
  2. Satukan Tepong Top dan B Powder di ayak dan masukan sedikit demi sedikit pada adunan 1. dan aduk sebati gunakan wooden spoon.
  3. Akhir sekali masukan mix fruits dan di gaul rata.
  4. Siapkan acuan 9 inci bulat di sapu butter dan alas kertas, isi kan adonan tadi.
  5. Panaskan Oven dgn suhu 160 dan bakar kek selama 1 jam 1/2 atau hingga masak.

No comments: